Családi ház, Csömör

Megbízónk egy frissen parcellázott, panorámás telket vásárolt Csömör Laki-hegy városrészén. Egy bővülő családnak kellett egyedi villaépületet tervezni, modern stílusban, fiatalos stílusjegyekkel.

Koncepció

A tervezési programot két lakószinten valósítottuk meg. A felvázolt koncepcióterv első látásra sikert aratott, kihívást jelentett ugyanakkor az építési övezetben előírt legnagyobb épületmagasság (5,00 m), és a párkánymagasság (5,00 m) teljesítése. A szigorú előírások betartásában sokat segített az átgondolt tömegformálás, a tetőterasszal fedett egyszintes épületrészek megléte. Ezeken keresztül a Budai-hegység sziluettjében gyönyörködhetünk.

Funkciók/ megvalósítás

Az épület formai kialakítását elsősorban a lehetőségek kiaknázása (látvány, kertkapcsolat, benapozás), valamint a racionális igények indokolták.

A villaépületet közvetlenül terepre illesztettük. A beépíthető oldalkert irányába emelkedik a terep: ide csak egy kulé kavics sávot terveztünk és szivárgó rendszert a rétegvizek elvezetésére. A házat csak egy lépcsőfokkal emeltük ki a terepszinthez képest, de a lábazati vízszigetelés és a szivárgó rendszer, a kifelé lejtő járdák és a 3D-ben kitalált finom tereprendezés kellő védelmet nyújtanak a víz ellen.

A bejárathoz a garázstól balra vezet járda. A terasz alatti szélfogóból nyílik az előtér, de közvetlenül a garázsból is ide jutunk. A földszinten az összes helyiség ebből az előtér-közlekedőből nyílik. A nappali-étkező-konyha és a vendégszoba kifejezetten kedvező tájolású. Az emeletre három hálószobát, gardróbszobát és egy nagy fürdőt terveztünk.

A háznak egyedi megjelenést kölcsönöznek a hatalmas teraszok. Ezeket eltérő nézőpontra tájoltuk, és mindegyik sajátos karakterrel bír. A szülői hálóhoz tartozó terasz a kertre néz és mellvéddel rendelkezik. Innen mindenre rálátni, a tömör mellvédnek köszönhetően mégis intim. Az átellenes oldalon a gyerekszobákhoz tartozó terasz üvegkorláttal rendelkezik – az oldalkertre és az utca felé tájolt.

Az organikus tömegformálás miatt a falak ritkán esnek egymás fölé. A statikust emiatt már a koncepció alkotási fázisban bevontuk. Ennek létjogosultságát mutatja, hogy az épületben végül alig lett vasbeton pillér és teljesen el tudtuk kerülni a födémsík alatti látszó vasbeton gerendák alkalmazását. A falazat hagyományosnak mondható égetett kerámia falazóblokk (Porotherm 30 K). Épületgépészet: a fűtés-hűtés megújuló energia felhasználással (levegős hőszivattyú) történik: padlófűtés, mennyezet hűtés kiépítésével, alternatív fűtési lehetőség nélkül.

A házon érződik a fiatalos dinamika. Erőt sugárzó, letisztult megjelenése hosszú távon mintaadó lehet!

Tervezés éve

2022

Tervező

Brósz Csaba Botond

Megbízó

Magánszemély

Szolgáltatás

Egyszerű bejelentési terv, Kivitelezési tervdokumentáció

Építkezés, átalakítás előtt áll? Kérje ingyenes árajánlatunkat! Ajánlatkérés