Családi ház, Pest megye

A tervezés helyszíne a Pest megyei Páty egy csaknem sík fekvésű, zöldövezeti telke. Megbízóink tele voltak inspiráló ötlettel, mégis nehezen jutottak dűlőre a prioritási sorrend felállítását illetően. Nálunk lehetőségük volt pártatlan szaktanácsadás igénybevételére, melynek segítségével a kezdeti nehézségek után tisztán kirajzolódott az Építtetői szándék (tervezési program).

Koncepció

Megbízóink egyedi tömegalakítású magastetős családi házat képzeltek el leendő otthonukként, világos terekkel. A tervezési programot a házaspárral együtt rajzolgatva közösen fektettük le. A racionálisan felépített, többoldalú tárgyalásoknak köszönhetően már a kezdeti szakaszban világossá vált, hogy az első kiforrt építészeti víziók megvalósításának anyagi akadályai lesznek. A kivitelező tanácsára kompaktabb, patio és garázs nélküli ház terveit valósítottuk meg. Mi viszont megszerettük ezt az egyedülálló, értékes intim udvarral, érdekes átlátásokkal bíró, minden napszakban benapozott házat, ezért úgy döntöttünk, hogy ezt az elvetett tervverziót mutatjuk be.

Funkciók/ megvalósítás

A házat gyalogosan a fedett-nyitott gépkocsi beállótól jobbra elhaladva, a pation keresztül közelíthetjük meg. Az előtértől jobbra a publikus terek, balra a privát zóna található. Utóbbi érdekessége, hogy a tereket egy világos, a belső udvarra néző közlekedőre fűztük fel. Szoláris hőnyereségével az átmeneti időszakban akár hozzájárulhat a ház felfűtéséhez, míg a nyári melegben természetesen árnyékolható. A szülők kényelmét szolgálja a saját fürdő, valamint a vendégszobaként is hasznosítható dolgozó.

A közösségi terek a megszokottnál kisebbek, ezt azonban ellensúlyozza, hogy a nappali-étkező a belső udvar felé és a pergolával fedett terasz felé is kertkapcsolattal rendelkezik; többféle időjárási helyzetben kellemessé téve a kint tartózkodást. A terek bevilágítására nagyméretű nyílászárókat terveztünk, többségük elektromos redőnnyel árnyékolható. Az épületgépészetet nem dolgoztuk ki (koncepcióterv).

Az épület külső megjelenését a fehér-bézs-antracit színvilág határozza meg. A homlokzat színezése visszafogott: hagytuk, hogy a ház hangsúlyos tömegformálása érvényesüljön A ház stílusához leginkább letisztult, semleges megjelenésű, sík felületű szürke tetőcserép passzolt. A homlokzat általános felületeit homlokzati nemesvakolat felületképzéssel láttuk el.

A ház lábazatához igazodik a kerítés: burkolatukat a közelben beszerezhető, bontott, szeletelt sóskúti mészkőből képzeltük el, ezzel is csökkentve a ház ökológiai lábnyomát. A kerítésmezőkbe szürkés színvilágú, áttört WPC felületet gondoltunk.

Tervezés éve

2021

Tervező

Brósz Csaba Botond

Megbízó

Magánszemély

Szolgáltatás

Koncepcióterv

Építkezés, átalakítás előtt áll? Kérje ingyenes árajánlatunkat! Ajánlatkérés