Családi ház, Piliscsaba

Megbízóinknak nagyméretű, panorámás telket sikerült vásárolniuk Piliscsaba Klotildliget városrészén. A telken álló hétvégi ház falazata jó állapotúnak bizonyult, így a szerkezetek megtartása mellett döntöttünk. A meredek, fás domboldal, a panoráma és a sziklás altalaj egyaránt a tetőtér beépítést indokolták.

Koncepció

A koncepció – a morfológiai adottságok, környezetvédelmi okok miatt – a ház felfelé történő bővítése volt. A beruházás így az idilli ősfás környezettől sem vesz el területet és költséghatékonyabb is.

A lakóház átalakítása, korszerűsítése során két tetőtéri szoba kialakítása volt a cél. Tőlünk független adottságok (meredek hegyoldal, úttesttől messze telepített ingatlan) miatt minimalizálni kellett a monolit (helyszínen öntött) beton használatot. Betonmixer egyáltalán nem tudta volna megközelíteni az építési helyszínt. A statikussal egyetértésben elsősorban könnyűszerkezetes megoldásokban gondolkodtunk.

Funkciók/ megvalósítás

Az építtető első látásra beleszeretett a telek fekvésébe. A meglévő házat korábban hétvégi házként használhatták; kisebb volt a Megrendelői igényeknél és műszakilag is elavult. Csak a szerkezeti falakat tartottuk meg, minden mást elbontottunk. Alapmegerősítést nem igényelt a tervezett átalakítás. A meglévő teraszt beépítettük, a nappali-étkező-konyha így vált elfogadható méretűvé. A lejtő irányába új, a meglévőnél nagyobb könnyűszerkezetes teraszt terveztünk, melyet a meredek lejtő miatt pillérekre állítottunk és körben korláttal láttunk el.

A ház érdekessége, hogy az adottságok miatt csak helyszíni betont használhattunk fel, így egyszerű, illetve könnyűszerkezetes megoldásokra törekedtünk. A földszinti falakra Thermoring (hőszigetelt koszorúzsalu) került. A fa födémet rétegragasztott fából oldottuk meg (kisebb a lehajlása) és a csigalépcső is könnyűszerkezetes.

Épületgépészet:  A helyi adottságokat szem előtt tartva a fűtésről elsősorban a vízteres kandalló gondoskodik, míg a HMV előállítása elektromosan történik.

Az épület formai kialakítását a kötöttségek (terepadottságok, illeszkedés) indokolták. Megfelelő felméréssel, előkészítéssel és alázatos hozzáállással keretek között tudtuk tartani az építési költségeket. Az anyaghasználat és a színvilág kiválasztásánál a helyi adottságokra illetve kortárs skandináv stílusjegyekre támaszkodtunk (korcolt fémlemez, látszó fa).

Tervezés éve

2021

Tervező

Brósz Csaba Botond

Megbízó

Magánszemély

Szolgáltatás

Egyszerű bejelentési terv, Kivitelezési tervdokumentáció

Építkezés, átalakítás előtt áll? Kérje ingyenes árajánlatunkat! Ajánlatkérés