Családi ház, Tahitótfalu

A tervezés helyszíne Tahitótfalu. A környék természeti értékei és a település kedvező fekvése jelentős projekt befolyásoló tényezők voltak.

Koncepció

Már a tervezés elején eldőlt a ház telken belül elfoglalt pozíciója: a telek legmagasabban pontjára terveztük, hogy az alacsonyabban fekvő telkek házai még véletlenül se takarják ki a dunai panorámát. A ház földszintes kialakítása nem volt ennyire magától értetődő. A koncepciótervezés során kezdetben „születtek” mozgalmas tömegformálású két szintes koncepciók is, hatalmas tetőteraszokkal. Végül a racionalitás miatt döntöttünk a földszintes kialakítás mellett.

Funkciók/ megvalósítás

Megbízónk egy fiatal, egyedülálló nő saját lakhatás + vállalkozása céljára kívánta kialakítani az ingatlant. A ház jelentős mérete (158 m2) ellenére tereit nem kellett nagyon felszabdalni; alaprajzi szerkesztése tiszta, terei nagyvonalúak lettek. A lejtő felőli oldalon, feltöltésen elhelyezett teraszt kifejezetten impozáns helynek álmodtuk meg, 180 fokos rálátással a Duna völgyére. Erre néznek a ház publikus funkciói (nappali, dolgozó, vendégszoba). A hálószobát és a fürdőt ezzel szemben a ház mögötti zöldre tájoltuk.

Az épület megjelenése nem hivalkodó, anyaghasználata modern, színezése visszafogott. A panoráma felé több parapet nélküli nyílászáró is helyet kapott, de az építészeti tömegformálás, a gerendákból formált kapu motívum egyértelműen kijelöli a bejárat helyét.

Épületgépészet: ház fűtése megújuló energia felhasználással (levegő – víz hőszivattyú) történik: padlófűtés, mennyezet hűtés kiépítésével. A nappaliba egy kandalló is került. A családi ház tetőszerkezete napelemek fogadására alkalmas.

Tervezés éve

2020

Tervező

Brósz Csaba Botond

Megbízó

Magánszemély

Szolgáltatás

Egyszerű bejelentési terv

Építkezés, átalakítás előtt áll? Kérje ingyenes árajánlatunkat! Ajánlatkérés