Családi lakóház, Érd

Megbízónk egy méretes, lankás telket talált Érd Fenyves-Parkváros részén. A telek egy ligetes fenyőerdő hatását keltette, melyre egy középkorú párnak kellett otthont tervezni, modern stílusban. Ügyfelünk határozott elképzeléssel rendelkezett álmai otthonáról, amit fejlett grafikai érzékkel vetett papírra.

Koncepció

A földszintes ház kényelmesen elfért a telken. A koncepcióterv elkészítése során elsősorban azt vizsgáltuk mivel tudjuk kiegészíteni a jól artikulált megrendelői elképzeléseket. Ezek közül elsősorban a finom terepre illesztést érdemes kiemelni; a ház ugyanis szinteltolást rejt. A födém magassága állandó, míg a padlóvonal a nappali – étkező – konyha előtt lelépcsőzik, jókora belmagasságot eredményezve. A ház publikus tereit egybenyitottuk, kandallóval és változatos átmeneti terekkel gazdagítottuk (fedett- és napozó terasz, fűszerkert).

Funkciók/ megvalósítás

Az épület formai kialakítását elsősorban a megrendelői elképzelések határozták meg. Az “L” alakú ház alaprajz előnye, hogy jobban kitakar az utca felől, sokkal intimebb hátsókertet eredményez. A szélfogóról nyíló bejáratot úgy pozicionáltuk, hogy a legkevesebb felesleges közlekedőt eredményezze a házon belül. A belső szinteltolás révén a ház szervesen illeszkedik lejtős környezetébe, így a terasz és a szélfogó is a terepszintre került, nem volt szükség külső lépcsőkre, korlátokra.

A szélfogóról nyíló bejárathoz garázstól jobbra vezet járda. Az előszobától közvetlenül balra találjuk a privát zónát. Egy zárt folyosóról nyílnak a terek: hálószoba, gardróbszoba, fürdő, WC. Az előtértől jobbra néhány lépcsőfokon keresztül jutunk a nappali – étkező – konyha impozáns belmagasságú terébe, melyet egy kandalló is ékesít. Innen nyílik még egy vendégszoba, nagyméretű saját fürdőszobával.

Az egyszintes, kontyolt nyeregtetős tömegformálás nem idegen Érd sokszínű, folyamatosan fejlődő városrészének (Fenyves-Parkváros) építészeti arculatától. A földszintes két szobával, nappalival rendelkező családi ház kényelmes otthont biztosít egy kisebb család számára. A ház terei reggeltől késő délutánig napfényben úsznak, az érintetlen fenyves közelsége segíti a töltődést.

Tervezés éve

2015

Tervező

Brósz Csaba Botond

Megbízó

Magánszemély

Szolgáltatás

Engedélyezési tervdokumentáció

Építkezés, átalakítás előtt áll? Kérje ingyenes árajánlatunkat! Ajánlatkérés