Diósdi családi ház

A tervezési helyszíne Diósd. Megbízóink együttműködő, gyorsan dolgozó építész irodát kerestek. A telket Diósd nemrég parcellázott részén választották ki, ahol egymást érik a nívós lakóingatlanok.

Koncepció

Megbízóink kifejezetten a tervezendő házhoz vásárolták a nagyméretű, enyhén lejtős telküket; így nem okozott gondot a ház telken történő elhelyezése. A Déli tájolás tűnt kézenfekvőnek a benapozás és panoráma szempontjából, ezért Kelet-Nyugat irányban teljesen kihasználtuk a telekszélességet, így biztosítva a legnagyobb Déli homlokzat felületet. A nagyméretű, üvegezett teraszajtók is erre az oldalra kerültek. Az intimitás biztosítása miatt indokoltnak tartottuk a földszinti terasz kert felé történő tájolását, az emeleti terasz pedig tömör mellvédet kapott.

A házat vizuálisan egy „előtető” fogja össze, amely szalagként fonja körbe a házat, különböző részein más-más funkciót ellátva. A gazdagon formált ház külső megjelenésével egységes, összefogott képet sugároz, miközben az „előtető” határozott tagolást biztosít a homlokzat számára.

Funkciók/ megvalósítás

Megbízóink egy időtálló, modern, de mégis elegáns családi házat képzeltek el leendő otthonukként. A tervezés megkezdésekor egy funkció sémát, előképeket is kaptunk, valamint preferenciákat fektettek le számunkra. A példaértékű együttműködés során talán csak a ház megfelelő tagolása jelentett kihívást.

A ház földszintjén kapott helyet az összes publikus funkció. Ez a megérkezés szintje, így itt találjuk a garázst és az előteret is. Utóbbiból rögtön átlátni a nappali – étkező – konyha terét, jobbra pedig az emeletre vezető lépcső indul. A garázs és a nappali között a gardrób helyiség teremt összeköttetést. Erre nyílnak az alárendeltebb funkciók: vendég WC, tároló-gépészet, közlekedő. A megoldás előnye, hogy a helyiségek jobban elkülönülnek az akusztikailag védendő funkciótól (nappali). A vendégszoba a hozzá tartozó gardróbbal, zuhanyzóval szintén a földszinten kapott helyet.

Az emeletre kerültek a gyerekszobák és egy kisebb szülői háló. A szülői hálóhoz gardrób, dolgozó, saját zuhanyzó tartozik. A gyerekek egy kisebb gardróbot, valamint egy saját használatú, tágas fürdőszobát kaptak (dupla mosdó, fürdőkád, wc). A nagyméretű, galériás közlekedő alkalmas tanulásra, de falai be is polcozhatóak igény szerint. Az emeleti teraszra a gyerekszobák felől lehet kijutni.

Épületgépészet: a lakóház fűtését/ hűtését hőszivattyúval oldjuk meg, a nappaliba tervezett kandalló inkább hangulatteremtő szereppel bír. A családi ház tetőszerkezete napelemek fogadására alkalmas. A jól tájolt, kiemelkedő hőszigetelő képességű nyílászárók üvegezésén keresztül létrejövő szoláris hőnyereség jelentősen csökkentheti a fűtés energiaigényét. Többségük elektromos redőnnyel árnyékolható.

A megfelelő formai és stiláris megoldásokkal sikerült letisztult, modern megjelenésű épületet alkotni, mely anyaghasználatában a szomszédos épületekhez igazodik. Külső megjelenését a fehér-antracit színvilág határozza meg. A homlokzat általános felületeit homlokzati nemesvakolat felületképzéssel láttuk el, míg bizonyos részeit greslap burkolat emeli ki.

Tervezés éve

2019

Tervező

Brósz Csaba Botond

Megbízó

Magánszemély

Szolgáltatás

Egyszerű bejelentési terv

Építkezés, átalakítás előtt áll? Kérje ingyenes árajánlatunkat! Ajánlatkérés