III. kerületi villaépület, Budapest

A tervezési helyszín Budapest, III. kerület (Arany-hegy). Déli lankáin korábban még bolgárkertészet is működött. Az infrastruktúra fejlődésével a terület felértékelődött; manapság inkább ingatlanfejlesztésektől hangos.

Megbízóink biztosították számunkra a koncepciótervet. Ezt a tervet kellett úgy továbbdolgoznunk, hogy az megfeleljen az Országos Településrendezési és Építési Követelmények 253/1997. (XII. 20.) Korm. rend. (OTÉK), valamint Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) előírásainak.

Koncepció

Kihívást jelentett az Építtető által megálmodott ház összehangolása a HÉSZ előírásaival. A beépítettség és a homlokzatmagasság maximális értékét a koncepció finomhangolásával tudtuk csak tartani.
A tervezés során elsősorban a panoráma érvényesítése és ház finom terepre illesztése volt a cél, hogy lehetőleg minden huzamos tartózkodásra szolgáló helyisége teraszkapcsolatos, benapozott legyen, gyönyörű kilátással a környező hegyekre.

A célt maradéktalanul teljesítettük, sőt a ház belső térkapcsolatai is impozánsak, érdekes átlátásokkal (emeleti galéria – nappali reláció). A ház külső megjelenésével kapcsolatos célok is teljesültek: a három szintes villaépület egymásba metsződő épülettömegei, anyaghasználata modern, nagyvonalú megjelenést sugároz. A ház finoman magára vonja a figyelmet.

Funkciók/ megvalósítás

Megbízóink egy élettel-teli, modern családi házat képzeltek el leendő otthonukként, kertkapcsolatos helyiségekkel. A tervezés megkezdésekor egy átfogó koncepció vázlatot is kaptunk. A kihívást az jelentette, hogy az Építtető elképzeléseire támaszkodó terv, milyen formai megoldásokkal képes megfelelni az építési övezetben megengedett maximális homlokzatmagasság értékének.

A ház földszintjén kapott helyet az összes publikus funkció. Ez a megérkezés szintje, így itt találjuk a garázst és az előteret is. Utóbbiból egyenesen a nappali – étkező – konyha 8 m széles üvegfalára látni. A ház bal oldalán kaptak helyet a kisebb méretű funkciók: egy dolgozószoba mellette vendég WC-vel, vendégszoba a hozzá tartozó gardróbbal, fürdővel. A felső szintek helyiségeiből különböző tájolású erkélyek-teraszok nyílnak zavartalan rálátással a Budai-hegyekre.

A ház érdekessége, hogy az alsó szintre kerültek a gyerekszobák és egy kisebb szülői háló. A szülői hálóhoz tartozik egy fürdőszoba zuhanyzóval. A gyerekszobákhoz tartozó fürdőszobába dupla mosdó, fürdőkád került. Az alaprajzi kialakítás lehetővé teszi az alsó szinten elhelyezett lakószobák közvetlen térkapcsolatát a nagyméretű pihenő terasszal, medencével.

A terek bevilágítására nagyméretű nyílászárókat terveztünk, többségük elektromos redőnnyel árnyékolható. Épületgépészet: a fűtés-hűtés hőszivattyú felhasználásával történik: padlófűtés, mennyezet hűtés kiépítésével. Ez esetben 100 métert meghaladó mélységű földhő szondákat alkalmaztak a geotermikus energia hasznosításához. A nappaliba egy kandalló is került. A családi ház tetőszerkezete napelemek fogadására alkalmas.

Az épület külső megjelenését a fehér-antracit színvilág határozza meg. A ház stílusa, valamint a tető alacsony hajlásszöge letisztult, modern megjelenésű, szürke színű, korcolt fémlemez fedést indokolt. A homlokzat bizonyos részeit szeletelt mészkőlapok teszik hangsúlyosabbá, általános felületeit homlokzati nemesvakolat felületképzéssel láttuk el.

Tervezés éve

2019

Tervező

Brósz Csaba Botond

Megbízó

Magánszemély

Szolgáltatás

Egyszerű bejelentési terv

Építkezés, átalakítás előtt áll? Kérje ingyenes árajánlatunkat! Ajánlatkérés