Lakóház bővítés, Őrbottyán

A Megbízónknak egy nagyméretű telket sikerült vásárolnia saját patakkal, duzzasztott tóval a Pest megyei Őrbottyánban. Ötfős családnak kellett otthont terveznünk egy régi lakóház mellé. Az épületegyüttes akár három generáció együttélését is lehetővé teszi. A házat kifejezetten visszafogott megjelenésűnek képzeltük el, hogy az méretében harmonizáljon a patinás régi házzal.

Koncepció

A tervezési program megvalósítását annyiban korlátozták építésjogi szempontok; hogy a tervezett lakóingatlant a meglévő házhoz képest kissé eltoltan, a telekhatárhoz képest egy méterre kellett elhelyezni. Elsősorban a patakvölgy látványának érvényesítése volt a cél. Ennek kifejezetten kedvezett, hogy az épület a lejtős telek legmagasabb pontjára került.

Funkciók/ megvalósítás

Az építtető első látásra beleszeretett a telek fekvésébe, a tájba, a meglévő kis házba. Első körben ennek felfelé történő bővítése is szóba került, azonban ezt szerkezeti és esztétikai okok miatt el kellett vetnünk: egyrészt a ráépítés teljeskörű alapmegerősítést és állagromlást vont volna maga után, másrészt a felfele történő bővítés felborította volna a ház finom arányait, így a melléépítés mellett döntöttünk.

A tervezett épület végül közvetlenül a régi műteremház mellé épült, amelynek alig volt alapja. A kihívást a kivitelező számára az jelentette, hogy a meglévő ház alapozási síkját egy szintbe kellett hozni a tervezett házéval az érintkező részeken. A munka ennek megfelelően a meglévő ház szakaszos alábetonozásával (alap megerősítésével) kezdődött, és csak ezt követően indulhatott el az új ház építése.
Az általunk tervezett épületszárnyba a régi megkerülésével lehet eljutni. Előteréből a vendég WC, gépészeti helyiség, valamint balra a ház publikus terei nyílnak.

A földszinti nappali – étkező – konyha egységén túl találjuk a privát zónát (szobák a hozzájuk tartozó zuhanyzóval, gardróbbal). Ez a logika ismétlődik a tetőtérben is, annyi különbséggel, hogy a nappali felett már nem további funkciók, hanem egy látványos légtér kapott helyet. Érdekessége, hogy a látszó fedélszékre (tetőszerkezet) egy fa hidat függesztettünk, mely a nappali felett vezet egy harmadik tetőtéri hálóhoz. Az öt szoba egyelőre teljes mértékben lefedi a család igényeit, azonban a régi házrész felújításával később a harmadik generáció helyben maradása is biztosított.

Épületgépészet: a gépészeti helyiségben egy vegyes tüzelésű kazán, valamint egy hatalmas HMV (használati melegvíz) tároló is helyet kapott. A nappaliban elhelyezett vízteres kandalló is hozzájárul ahhoz, hogy az óriási földterületen nyert temérdek biomassza energetikailag megfelelően hasznosuljon.
Az épület formai kialakítását elsősorban a kötöttségek (szabályozás, igazodás) és a funkcionális igények indokolták. Amit ehhez hozzá tudtunk tenni, az a hosszúra nyúlt beépítés hangsúlyos lezárása egy beforduló épülettömeggel. Ez a terasz számára is kedvező (szélárnyék).

Az anyaghasználat és a színvilág kiválasztásánál is a helyi adottságokra támaszkodtunk (hasított kő, szeletelt tégla). A tető hajlásszögével, natúr vörös kerámia tetőcseréppel, fa nyílászárókkal a régi ház megjelenéséhez alkalmazkodtunk. A szintbeli eltolásból következő lábazati síkváltás vonalvezetését követi a régi házrészhez tervezett, podium szerűen lelépcsőző terasz.

Tervezés éve

2016

Tervező

Brósz Csaba Botond

Megbízó

Magánszemély

Szolgáltatás

Engedélyezési tervdokumentáció, Kivitelezési tervdokumentáció

Építkezés, átalakítás előtt áll? Kérje ingyenes árajánlatunkat! Ajánlatkérés