Mediterrán hangulatú villaépület, Diósd

Megbízónk egy elbűvölő ősfás telket szemelt ki Diósd frekventált részén. Egy ötfős családnak kellett otthont tervezni mediterrán stílusban, medencével. Az átgondolt, részletes tervezési program alapján a földszinten nappali – étkező – konyha mellett vendég hálóra és dolgozóra volt szükség. Az emeleten három hálószobát, valamint egy második vendégszobát kellett biztosítani.

Koncepció

A tervezési programot két lakószinten valósítottuk meg. A felvázolt koncepciónk első látásra sikert aratott; ennek ellenére a tervezés folyamán többször kellett redukálni, ésszerűsíteni a programot. Ennek esett áldozatul például az emeleti fedett terasz ötlete; helyette a földszint feletti födémre alacsony hajlásszögű tetőt terveztünk. Az emelet feletti tetőszerkezet így jóval kisebb lett, jelentős költségcsökkenést eredményezve.

Munkáink során mindig nagy hangsúlyt fektetünk a költséghatékony megoldások alkalmazására. Ennek legfontosabb alappillére, hogy valóban szükséges tereket hozzunk létre. Ez a hosszú távú fenntarthatóság egyik záloga.
A változtatások eredményeként egy hagyományos, funkcionálisan jól működő, organikusan formált mediterrán ház született, melyben az élettér (és dolgozószoba) a földszinten, míg a privát funkciók az emeleten kaptak helyet.

Funkciók/ megvalósítás

Az épület mediterrán stílusú, amit Megbízónk kérése mellett a környezet arculata indokolt. A villaépület szervesen illeszkedik az ősfás környezetbe.
A lakóház terei megközelíthetőek a garázs, illetve az előtér felől is. A munkaruházat a jobbra nyíló háztartási helyiségben hagyható. A méretes előtérből egyenesen a nappali – étkező terébe jutunk. A konyha terét kissé hátrébb húztuk, így zavartalan készülődést tesz lehetővé. Bal oldalra került a dolgozó és vendégszoba. A lépcsőt a ház geometriai közepébe helyeztük (alatta vendég WC-vel). Az emeletre négy hálószobát, gardróbszobát terveztünk. A gyerekszobákhoz és a szülői hálóhoz külön fürdőszoba tartozik.

Megbízónk kérésére a ház vasbeton pillérvázas szerkezetű lett, a vázkitöltő fal égetett kerámia falazóblokk (Porotherm 30 N+F). A falak a ház jellege miatt nem estek minden esetben egymás fölé, így az áthidalók, pillérek tervezése kiemelt figyelmet igényelt.
Épületgépészet: a fűtés kondenzációs gázkazánnal történik. A nappaliba tervezett kandalló csak kiegészítő fűtésként jött számításba.
A ház szerethető, átgondolt és praktikus. Az alaprajza átlátható, a funkciók szerepüknek megfelelő pozíciót kaptak. Minden kis beugrásnak, saroknak megvan a szerepe (lépcső alatt vendég WC, a lépcsőpihenő alatt konyhából nyíló tároló, beépített szekrények…). Külön megtiszteltetés volt számunkra, hogy lakóházak kivitelezésével foglalkozó Megbízónk számos építészmérnök ismerőse közül minket választott otthona megtervezéséhez.

Tervezés éve

2016

Tervező

Brósz Csaba Botond

Megbízó

Magánszemély

Szolgáltatás

Engedélyezési tervdokumentáció

Építkezés, átalakítás előtt áll? Kérje ingyenes árajánlatunkat! Ajánlatkérés