Mediterrán ház, Szigetszentmiklós

Megbízónk szülei lakóházához közel fekvő, sík telket szemelt ki Szigetszentmiklóson (Pest megye). Egy bővülő, öt fősre tervezett családnak kellett otthont teremteni, visszafogott mediterrán stílusban, hátul műhellyel. Megbízónk számtalan ötlettel rendelkezett céljai megvalósításához.

Koncepció

A tervezési folyamat során kihívást jelentett, hogy nagyon sokféle Megrendelői célnak kellett megfelelni egyszerre. Az elképzelések egy része szakmailag nem volt támogatható (esztétikai, műszaki, vagy gazdaságossági okok miatt), azonban jól megválasztott kommunikációs stratégiával sikerült mindenki számára elfogadható alternatívákat találni a kitűzött célok megvalósításához.
Az épület funkcionálisan két részre tagolódik: elöl kapott helyet a családi fészek, míg hátra egy kényelmes műhelyt terveztünk a családfő számára. A lakhatással összefüggő funkciók zömét a földszinten helyeztük el, az emeletre csak hálószobákat terveztünk. A kisebb helyigény miatt magától értetődő volt az emelet visszahúzása, így a tömegformálás mediterrán hatást kölcsönöz a háznak.

Funkciók/ megvalósítás

A ház alaprajza a szokásos sémát követi: a földszinten nappali – étkező – konyha mellett szülői hálóra, egy kis dolgozóra, garázsra, valamint vizesblokkra volt szükség. Utóbbinak a műhely felől is megközelíthetőnek kellett lennie (zuhanyzás, munkaruházat tisztítása). Az emeletre három hálószobát terveztünk fürdővel.

A sajátos tömegformálás, a földszintről induló tetősíkok megnehezítették a megfelelő parapetmagasságú ablakok kialakítását az emeleten. Több tervverziót is megvizsgáltunk (a tömegek, tetősíkok mozgatása, ablakok pozícionálása), hogy a kívánt esztétikai élmény mellett emelet benapozottsága és a kilátás is megfelelő legyen. Nagyméretű nyílászárókat a nappali és az étkező kapott (teraszkapcsolattal).

Épületgépészet: a melegburkolat alá elektromos fűtőfilm, vizes helyiségekben a csemperagasztóba ágyazott elektromos fűtőszőnyeg került. Ezek olcsó, gyorsan telepíthető, hosszú élettartalmú, biztonságos, könnyen és egyedileg szabályozható, engedélyeztetést nem igénylő felületfűtési megoldások. Fontos megjegyezni, hogy alkalmazásuk jól hőszigetelt házak esetében, napelemek telepítése mellett igazán gazdaságos. Szilárd tüzelésű, zárt égésterű kandallót is terveztünk kiegészítő fűtésként.

Az épület formai kialakítása mellett az anyaghasználat és a színvilág kiválasztásánál is mediterrán stílusjegyek domináltak; alacsony hajlásszögű tető, vörösbarna tetőcserép, fa hatású nyílászárók, mészkő burkolat, bézs színárnyalatok alkalmazása mellett döntöttünk.

Tervezés éve

2016

Tervező

Brósz Csaba Botond

Megbízó

Magánszemély

Szolgáltatás

Engedélyezési tervdokumentáció Kivitelezési tervdokumentáció

Építkezés, átalakítás előtt áll? Kérje ingyenes árajánlatunkat! Ajánlatkérés