Modern villa, Vác

A Megbízónk egy kopár, frissen parcellázott telket szemelt ki Vác Deákvár fölötti részén, lélegzetállító körpanorámával. Egy bővülő, háromfős családnak kellett látványos, egyedi villaépületet tervezni, modern stílusban, fiatalos stílusjegyekkel.

Koncepció

A tervezési programot két lakószinten valósítottuk meg. A felvázolt koncepció első látásra sikert aratott; kihívást jelentett ugyanakkor az építési övezetben előírt legnagyobb épületmagasság (5,00 m) teljesítése. Részben ezzel is indokolható az organikus tömegformálás, tetőterasszal fedett egyszintes épületrészek megléte, vagy a visszafogott belmagasság. Utóbbit a nappali felett hatalmas légtér biztosításával ellenpontoztuk, míg az étkezőt oriási üvegfelületeivel tettük tágasabbá. Az emeleti helyiségek a nappalira néző galériáról nyílnak, ami kifejezetten világos és látványos megközelítést biztosít.

Funkciók/ megvalósítás

Az épület formai kialakítását elsősorban a lehetőségek kiaknázása (látvány, kertkapcsolat, benapozás), valamint a racionális igények indokolták. A villaépületet közvetlenül a dombtetőre terveztük, így a garázsrámpán sem kell túl mélyre menni és a víz is minden irányban elfolyik az épülettől. A házat így nem kellett kiemelni a terepszinthez képest, kertkapcsolata intenzívebb és könnyen akadálymentesíthető a későbbiekben. Korlátozó tényezőként legfeljebb a korábban említett 5 m-es épületmagasság emelhető ki.

A ház pincéjében található a garázs, a közlekedő, gépészeti helyiség és a tárolók. Bevilágításukról és szellőztetésükről angolaknára nyíló ablakok gondoskodnak. Előnyük, hogy ezek homlokzatfelületét nem kell figyelembe venni az épületmagasság megállapítása során.

A földszinti bejárathoz garázsrámpától jobbra vezet járda. Az előszobától közvetlenül balra találjuk az impozáns belmagasságú (5-6 m) nappalit, azon túl az étkezőt, konyhát és a “közlekedő magot” (ami az emelettel és a pinceszinttel is összeköttetést biztosít). Bal oldalra az alárendeltebb funkciók kerültek (dolgozó szobák vizesblokkal, kamra, vendég WC).

Az emeletre négy hálószobát, gardróbszobát terveztünk. Ezekhez egy fürdőszoba és egy külön WC tartozik. A ház különlegessége a három emeleti terasz/ erkély, melyek mindegyike más-más nőzőpontra tájolt, egyedi karakterrel bír.

A ház statikai okok miatt vasbeton pillérvázas szerkezetű lett, a vázkitöltő fal égetett kerámia falazóblokk (Porotherm 30 N+F). A pincében zsalukőfal készült, melyet lemezalapról indítottunk.
Épületgépészet: a fűtés-hűtés megújuló energia felhasználással (levegős hőszivattyú) történik: padló- és falfűtés, mennyezet hűtés kiépítésével. Ez az első általunk tervezett ház, melyben hőszivattyú állítja elő a fűtéshez szükséges meleg vizet (kiegészítő fűtési megoldás nélkül). A nappaliba tervezett kandalló inkább esztétikai funkciót lát el.

A ház különös ismertetőjegye az impozáns nappali 6 méter körüli belmagassággal. Az emeleti szobákhoz vezető közlekedő konzolos galériaként nyúlik a nappali tere fölé. A gigantikus sarokablakon át ellátni Budapestig. A ház karakterén (eltolt tetősíkok, anyaghasználat, színezés) visszaköszön a fiatalos, dinamikusan fejlődő környék építészeti arculata.

Tervezés éve

2014

Tervező

Brósz Csaba Botond

Megbízó

Magánszemély

Szolgáltatás

Engedélyezési tervdokumentáció, Kivitelezési tervdokumentáció

Építkezés, átalakítás előtt áll? Kérje ingyenes árajánlatunkat! Ajánlatkérés