Sopron, zsinagóga ötletpályázat

Az ötletpályázat deklarált célja volt, hogy a leromlott állapotú zsinagóga és környezetének funkcionális újragondolását követően a ház ismét élettel teljen meg. A beavatkozással tiszteletben kellett tartani a hely szellemét, ill. a hitéleti funkció biztosítása is feltétel volt.

A második világháborút követően a zsinagógát fenntartó közösség lélekszáma töredékére csökkent, az intézmény műszaki állapota fokozatosan leromlott. A zsinagóga előtt egy csendes, platánfás park terül el (Paprét), mely szinte teljesen kihasználatlan.

Az általunk tervezett park amellett, hogy adottságként tekintett a meglévő vegetációra, figyelembe vette az épített környezetét, lehetőséget biztosítva szabadidős tevékenységek folytatására (differenciált burkolatok, kerti leülők a gyalogos tengelyhez kapcsolódóan, étteremi terasz stb). A park fókuszpontjába vendéglátóhelyet terveztünk, mely a szabadidős funkciók fontos kiegészítője, illetve a hitélet gyakorlását követően baráti beszélgetések, alkalmi rendezvények színtere.

A zsinagógában a földszint a hitéleti funkción túl kisebb koncerteknek adhat otthont, valamint rendezvények lebonyolításának adhat teret. A galéria kiállítási lehetőséget biztosít művészeknek, ugyanakkor a fiatalok kreatív képzését is szolgálja – szakkörök, nyári (gyermek) alkotóműhelyek keretében.

Tervezés éve

2014

Tervező

Brósz Csaba Botond

Megbízó

Sopron, Megyei Jogú Város Önkormányzata

Szolgáltatás

Ötletpályázat

Építkezés, átalakítás előtt áll? Kérje ingyenes árajánlatunkat! Ajánlatkérés