Épületgépészet

Mi szabályozza?

Építési engedélyezési dokumentáció készítése esetén az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet szerint készül a leírás.

Egyszerű bejelentés esetén a szükséges dokumentáció a a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet, valamint a Magyar Építészkamara által összeállított szabályzat szerint készíti épületgépész kollégánk: épületgépészeti rendszerleírás

Kiviteli terv készítése esetén  az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendeletben előírtak szerint készül a dokumentáció.

Mikor alkalmazzuk?

Minden olyan esetben, amikor jogszabály előírja, illetve egyedi igény szerint: amennyiben energetikai felújítást tervez és elsődleges cél az épület gépészeti rendszerének korszerűsítése.

Tartalom

 • Építési engedélyezési terv készítésekor:
  Az épületgépész tervező a műszaki leírás épületgépészeti tervfejezetében leírást készít az épület vízellátási, csapadék és szennyvízelvezetési, gázcsatlakozási és égéstermék elvezetési megoldásairól, bemutatja a fűtési, hűtési, légtechnikai rendszereinek működési elvét.
 • Egyszerű bejelentés esetén:
  Az épület műszaki berendezéseinek rendszertervét épületgépész ill. épületvillamossági tervező készíti. A gépész tervező munkarészeként energetikai számítás készül, illetve leírás az épület fűtési rendszeréről, víz, szennyvíz, esővíz ellátásáról, gázellátásról, szellőzésről, épület hűtéséről. Rajzi munkarészek: elvi helyszínrajz + rendszervázlat.
 • Kiviteli terv:
  Amennyiben igény van rá, gépészeti kiviteli tervet is készít kollégánk az alábbi munkarészekkel:

  • vízellátás, csatornázás
  • fűtés
  • klímatizálás
  • gázellátás
  • szellőzés

A tervdokumentáció tartalma: tervlapok; műszaki leírás; árazatlan, tételes, tervezői költségvetés

Építkezés, átalakítás előtt áll? Kérje ingyenes árajánlatunkat! Ajánlatkérés